Blog

Anya visszamegy dolgozni – hol kezdjem?

Anya visszamegy dolgozni – hol kezdjem?

"Amikor a gyerekek hirtelen kirándulni szeretnének, vagy amikor a férjem az utolsó pillanatban azt mondja, hogy menjünk el moziba, teljesen összetörtnek érzem magam" - mondta Anna. Ha elmegyek, állandóan bűntudatom van, mert otthon hagyok egy halom szennyest, kifizetetlen számlákat, egy befejezetlen jelentést, befejezetlen telefonhívásokat és tucatnyi egyéb dolgot, amit tennem kellene. A gyerekeim és a férjem elhanyagolása miatt is bűntudatom van, hogy ahelyett, hogy több időt szentelnék a családomnak, mással foglalkozom..Pedig ezekkel a dolgokkal is muszáj... Ez így is rossz; Már nem tudom, hogyan álljam a sarat több helyen egyszerre”

 

Egy dolgozó nő mindig ezzel a dilemmával fog szembesülni: mennyi időt szánjon a munkára és mennyit a családjára.

Dr. Tournier Pál

Nincs értelme válaszolni arra a kérdésre, hogy mi a tökéletes élet. Az abszolút tökéletesség illúzió. Elképzeljük, hogy minden tökéletes lesz, ha a gyerekek önállósodnak, ha előléptetést kapunk, ha munkahelyet váltunk, ha veszünk egy nagyobb, szebb, könnyebben karbantartható házat. Mikor, mikor, mikor... Hirtelen ráébredünk, hogy elteltek az évek, és az életünk még mindig nem tökéletes. 

Az évek során a családi és szakmai élet különböző akadályait leküzdve nagy mennyiségű tapasztalatot halmoztunk fel, amely konfliktusmegoldási stratégiák alapjává vált. Itt vannak a szakaszai.

  1. Határozza meg a konfliktus okát vagy területét.
  2. A problémát célozza meg, ne a személyt.
  3. Hallgassa meg a másik fél érveit. Néha háttérbe kell szorulni.
  4. Ne csak arra figyelj, mit mond a másik fél, hanem arra is, hogy mit hagy ki.
  5. Készítsen egy cselekvési tervet.
  6. Tesztelje a tervet.
  7. Támogassák egymást a terv végrehajtása során
  8. Tekintse át helyzetértékelését, és szükség esetén tárgyalja újra a feltételeket. 

A régi szokások felszámolása – minden változás előfeltétele – többre van szükség, mint elhatározottságra. Motiváció, hajlandóság és akarat kell hozzá. Ezek pedig egy válság idején kerülnek előtérbe, és ezért általában ő a változás egyetlen közvetítője.

 

Elvárások és valóság

Vannak nők, akik a maguk módján akarják csinálni a dolgokat, mert így nevelték őket. Ambíciójuk magassága és az önbecsülésük legfontosabb ismérve az, hogy elmondhassák: "Végeztem a munkahelyemen,aztán otthon minden inget kivasaltam, kitakarítottam a házat" Rendben. Ha nem nem érzi magát fáradtnak, egyedül is mennek a dolgok. De nem szégyen segítséget kérni,hiszen a családja mindig támogatni fogja, illetve mindig segítő kezet nyújt. Nem szükséges egyedül cipelnie a terheket. 

Amikor megpróbálja megosztani a házimunkát a háztartás tagjaival,ami egyáltalán nem könnyű, ne feledje, hogy a család ezt segítségkérésként foghatja fel, amelyeket az Ön kritériumai és elvárásai szerint kell elvégezni – csak „a maguk módján”.  Meg kell találni a módját, hogy az egyéni elvárásokat ötvözzük a fő céllal, ami egy jól működő otthon. Így a csapatmunka mindenki számára előnyös lesz, és az otthoni terhek is könnyedén megoszlanak:)