Blog

A baba sírásának különböző típusai

A baba sírásának különböző típusai

Tudományos elemzések szerint a csecsemő kétféleképpen sír a születéskor: a sírás egyik fajtája a fájdalom – magas, remegő hangon, amely azonnal cselekvésre készteti a szülőket.A másik pedig az alapvető sírás, amely jelzi a baba szükségleteit,az éhségérzettől a pelenkacseréig. Két hónapos kor után, ahogy a baba hangszálai fejlődnek, a kicsi kezdi felismerni, hogy könnyen tud hangot kiadni. Ha sírva fakad, tudatja a világgal, hogy frusztrált, álmos vagy éppen csak figyelemre vágyik.

Eleinte a szülők nehezen tudják megkülönböztetni az egyik sírást a másiktól. Melyik jelenti azt, hogy azonnali beavatkozásra van szükség? Néha a sírás oka nyilvánvaló. Amikor hajnali kettőkor csámcsogás hallatszik az ágyból, majd félénk nyöszörgés, végül egyre erősödő sírdogálás, kétségtelen, hogy eljött az etetés ideje.

1.) Hangos, hosszú, éles sírás, ami hirtelen és váratlanul jön. Ezt egy lélegzetvételi szünet követi, majd egy újabb,ami hangosabb és intenzívebb üvöltés, mint az előző. A kiságyban lévő baba tátott szájjal, feszült testizmokkal és felemelt lábbal fekszik és a kezei oldalt vannak.

Mit jelenthet? "Kényelmetlenül érzem magam"

2.) Nyugtalan mozgás a kiságyban, majd az első sírdogálás vagy nyöszörgés, aztán ezt egy ordító sírás követ, amely hullámokban emelkedik és süllyed.

Mit jelenthet? "Éhes vagyok!".

3.) Nyűgösség, majd gyenge sírás, majd változó intenzitású és hangú zokogás. Néha cuppogó ujjak hangja hallatszik. A kiságyban fekvő baba megdörzsöli a szemét és füléhez emeli kezét.

Mit jelenthet? "Álmos vagyok!".

4.) Halk kiáltás, hasonló a fájdalmas síráshoz, magas hangú és hirtelen feltörő, de kevésbé intenzív. Az első sírás után légzési szünet következik, majd a baba újra sírni kezd.

Mit jelenthet? "nem érzem jól magam"

5.) Hirtelen, hangos, szúrós kiáltás, majd éles belélegzés, majd egy újabb gyötrelmes sírás.

Mit jelenthet? – Valami megijesztett!

6.) Hangos sikoly, amely hasonló az üvöltő síráshoz,de fokozatosan erősödik. Gyakran csapkodó karok és nyugtalan testmozgások kísérik.

Mit jelenthet? – Cserélj pelenkát!

7.) Hosszú, erős sírás, általában lefekvéskor, amit nehéz csillapítani.

Mit jelenthet? – Nagyon nyűgös vagyok!

Igyekezzünk felismerni az ilyen típusú sírás típusokat, ha előre megfigyeljük ezeket a testbeszédeket,illetve a hangok fajtáit,sokkal egyszerűbben ki tudjuk találni,mi is lehet a sírdogálás oka.:)